Projecten

 

Een Dagopvang voor meervoudig, dus mentaal zowel als lichamelijk, gehandicapte kinderen, in de wijk Kapan in Kathmandu, voor Nepal kenners iets ten noorden van Bhouddha met de grootste stoepa van Nepal.

 

Een handicap in de Hindoe wereld wordt vaak gezien als een straf van de Goden voor een zonde begaan in een eerder leven, een schande dus en veel ouders ervaren dit dan ook als zodanig en verstoppen hun gehandicapt kind dan ook ver weg voor de buitenwereld en vertonen zich het liefst niet op straat met een gehandicapt kind.

 

Met die gedachte in het achterhoofd zijn wij al sinds 2011 betrokken in de opvang van gehandicapte kinderen, maar wel op basis van Dagopvang, omdat bij 24/7 opvang, de kans aanwezig is dat ouders zich, na het brengen van hun kind, helaas niet meer laten zien.

 

Het verblijf in de Dagopvang, inclusief voeding, algehele verzorging inclusief verschoning, therapie enz. is in principe gratis voor de ouders. Eventueel vervoer naar/van de Dagopvang dienen de ouders zelf te regelen.

 

De voormalige Dagopvang in Dhumbarahi bevatte te weinig ruimte om met de kinderen in de open lucht te kunnen verblijven en daarom zijn wij naar de wijk Kapan verhuisd. Deze opvang bevat 2 gelijkvloerse gebouwtjes met elk 4 kamers. Tussen de 2 gebouwtjes bevindt zich voldoende ruimte om met z’n allen lekker in de buitenlucht te verblijven en op de grond liggen brede stroken kunstgras.

 

De kamers van de Dagopvang zijn door ons gestoffeerd en gemeubileerd voor de opvang van gehandicapte kinderen. Onder de vloerbedekking is tevens een schuimrubberen ondervloer gelegd om het optrekken van koude voor de rondkruipende kinderen te voorkomen.

 

Alle kamers zijn voorzien van vloerbedekking en deze loopt in de kamers zelf door tot circa 80 cm hoogte. Reden hiervoor is te voorkomen dat rondkruipende kinderen, meesten kunnen nl. niet lopen, zich aan de ruwe gestucte muren, kunnen bezeren.

 

Naast de Dagopvang, onderhouden wij nog goede contacten met de kinderen van ons voormalig kindertehuis Langtang Children Home. Allen zijn inmiddels volwassen en wonen op kamers. Met de kinderen, die wij sinds 27 oktober2005, voor 100% sponsoren, inclusief kosten opleiding enz. dat wij in 2022, dus na 17 jaren sponsoring, de sponsoring trapsgewijs gaan afbouwen. Alle kinderen zijn dan circa 23-25 jaren oud en worden in staat geacht zich zelf te kunnen bedruipen. Velen hebben een Bachelor opleiding afgerond.

 

Onze Dagopvang in Dhumbarahi

Medio 2020 is de Dagopvang verhuisd van Dhumbarahi naar Kapan. Kapan bevindt zich noordelijk van de wijk Bhoudda van Kathmandu, waar de grootste stoepa van Nepal zich bevindt.

 

Dhumbarahi was op zich een mooie rustige locatie, maar miste helaas de mogelijkheid om met de kinderen buiten te vertoeven en te spelen. Op de bovenste etage was wel een zonnebalkon, maar niet altijd gemakkelijk bereikbaar voor gehandicapte kinderen.

 

In Kapan hebben we nu een Dagopvang, bestaande uit 2 naast elkaar gelegen gebouwtjes, beide gelijkvloers, met een grote ruimte ertussen, waar de kinderen heerlijk buiten kunnen spelen. De gebouwtjes zijn splinternieuw, elk bestaande uit 4 ruime kamers, waarvan er een gereserveerd is voor Jay en zijn vrouw, zodat er 7 kamers beschikbaar zijn voor de Dagopvang van de kinderen. Alle kamers zijn gestoffeerd, tevens ook de muren tot circa 90 cm hoogte ter bescherming van kruipende kinderen, zodat zij zich niet met hun hoofd kunnen verwonden aan de gestucte wanden.

 

Ingang Dagopvang Kapan

Speelruimte tussen de gebouwtjes van

dagopvang Kapan

Voorzijde Dagopvang Speelruimte tussen de gebouwtjes van Dagopvang Kapan

 

 

Foto van de staf en kinderen van de Dagopvang v.l.n.r.

Jay Tamang met zijn vrouw. Jay heeft de leiding over de Dagopvang, zijn vrouw werkt als verpleegster. Zij hebben een dochter en wonen in de Dagopvang, daarnaast de 3 dames,

belast met de dagelijkse zorg voor de kinderen.

 

Staf en kinderen Dagopvang

Tekst op de toegangspoort van de Dagopvang van "Marloes Daycare Centre"

Toegangspoort van Marlous Daycare Centre

Fotogalerij bij de ingang van de Dagopvang. Hiermee hopen wij voorbijgangers

en speciaal ouders, te wijzen op het bestaan van onze Dagopvang.

Fotogalerij bij de ingang van de Dagopvang.

 

Westers toilet Kapan, een luxe, niet zo vanzelfsprekend in Nepal

Westers toilet Kapan, een luxe niet zo vanzelfsprekend in Nepal

 

Indien u de volgende link aanklikt ziet u een serie foto's van de Kapan Dagopvang:

https://photos.app.goo.gl/TVhwKxuXK27nyGtW7

 

___________________________________________________________________________________

 

 

Onze Dagopvang in Dhumbarahi

Jaya Bahadur Tamang, verantwoordelijke

van de dagopvang met zijn echtgenote

Onze Dagopvang in Dhumbarahi Jaya Bahadur Tamang, verantwoordelijke van de dagopvang met zijn echtgenote

 

Een Dagopvang voor meervoudig, dus mentaal zowel als lichamelijk, gehandicapte kinderen, in de wijk Dhumbarahi in Kathmandu, voor Nepal kenners tussen de toeristenwijk Thamel en Bhouddha met de grootste stoepa van Nepal.

 

Een handicap in de Hindoe wereld wordt vaak gezien als een straf van de Goden voor een zonde begaan in een eerder leven, een schande dus en veel ouders ervaren dit dan ook als zodanig en verstoppen hun gehandicapt kind dan ook ver weg voor de buitenwereld en vertonen zich het liefst niet op straat met een gehandicapt kind.

 

Met die gedachte in het achterhoofd zijn wij al sinds 2011 betrokken in de opvang van gehandicapte kinderen, maar wel op basis van Dagopvang, omdat bij 24/7 opvang, de kans aanwezig is dat ouders zich, na het brengen van hun kind, helaas niet meer laten zien.

 

Het verblijf in de Dagopvang is gratis voor de ouders wel dienen zij zelf het ervoer naar/van de Dagopvang te regelen.

 

De huidige Dagopvang huren wij vanaf midden juni 2016. Het was destijds een splinternieuw huis in de wijk Dhumbarahi en door ons gestoffeerd en gemeubileerd voor de opvang van gehandicapte kinderen. Onder de vloerbedekking is tevens een schuimrubberen ondervloer gelegd om het optrekken van koude voor de rondkruipende kinderen te voorkomen.

 

Het pand bevat 4 grote kamers, 2 kleine kamers, een grote ingerichte keuken, 2 betegelde badkamers met Westerse toiletten en een douche met koud/heet water. Daarnaast een groot zonnebalkon, waar het heerlijk toeven is. Alle ruimtes en trappen zijn voorzien van vloerbedekking en deze loopt in de kamers zelf door tot circa 80 cm hoogte. Reden hiervoor is te voorkomen dat rondkruipende kinderen, meesten kunnen nl. niet lopen, zich aan de ruwe gestucte muren, kunnen bezeren.

 

Naast de Dagopvang, onderhouden wij nog goede contacten met de kinderen van ons voormalig kindertehuis Langtang Children Home. Allen zijn inmiddels volwassen en wonen op kamers. De afgesproken regeling is dat zolang zij schoolresultaten tonen met minimaal een score van 65%, de Stichting de kosten van huur, levensonderhoud, opleidingen enz. voor haarrekening neemt. In 2019 bezoeken inmiddels 6 kinderen een opleiding op Bachelor niveau.

 

Kerstviering 2018 in de Dagopvang Jaya oefent met een van de kinderen
Kerstviering 2018 in de Dagopvang

Jaya oefent met een van de kinderen

 

 

 

© Langtang Children Home

Sponsor website M-Sphere-Webdesign